فهرست مطالب

نشریه علوم اجتماعی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا قرانی دامداباجا، غلامرضا صدیق اورعی*، احمدرضا اصغرپور ماسوله صفحات 1-41
    پیشرفت، توسعه و پویایی جوامع به نیروهای آن جوامع بستگی دارد. کودکان و نوجوانان که تصمیم گیران آینده جامعه هستند، زمانی که فرایند جامعه پذیری را به درستی پشت سر بگذارند، به افراد مفید و موثری برای آن جامعه تبدیل خواهند شد. آن ها با حضور و فعالیت خود در عرصه های گوناگون اجتماعی، اقتصادی و... باعث ایجاد ثبات و پایداری جامعه خواهند شد. کارکرد جامعه پذیری این است که افراد را با فرهنگ مسلط جامعه هم نوا کند؛ درحالی که انتقال و تداوم ارزش هایی که در راستای رشد و توسعه اقتصادی کشور نیست، نشان می دهد جامعه پذیری در این زمینه موفق نبوده است. هدف این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر جامعه پذیری مصرف در بین جوانان شهر تهران بود. مشارکت کنندگان جوانان 20 تا 35 سال بودند که براساس نمونه گیری هدفمند و نظری با 23 نفر مصاحبه فردی شد. طبق فرایندهای کدگذاری، مقوله مرکزی «تداوم چندگانگی فرهنگ مصرف» به دست آمد. مقوله مرکزی نشان داد که فرهنگ مصرفی جامعه، فرهنگی منسجم و یکپارچه نیست و علل روانی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی و شرایط زمینه ای (ویژگی های اقتصادی و فرهنگی خانواده، تحریم و عدم مسیولیت پذیری تولیدکننده و کاهش نفوذ والدین) و همچنین شرایط مداخله ای (شیوع اپیدمی کووید 19، ازدواج، بیکاری، الگوبرداری اجتماعی، سبک تربیتی خانواده و بی کیفیتی محصولات داخلی) باعث انتقال ارزش ها و الگوهای فرهنگی متفاوتی به افراد شده اند که برخی از آن ها جامعه را در راستای توسعه و برخی دیگر، در جهت نبود توسعه قرار می دهد. به علت انتقال این ارزش ها می توان گفت که کارکرد جامعه پذیری مصرف دچار اختلال شده و در راستای هم نوایی مصرف کننده با فرهنگ مسلط جامعه و قرار دادن جامعه در مسیر رشد و توسعه، ناتوان عمل کرده است.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، مصرف کننده، نظریه زمینه ای
  • افسانه یوسف پور، علیرضا خوراکیان* صفحات 43-82
    تغییرات تاریخی اخیر، شکاف نسلی در ایران ایجاد کرده است. به نظر می رسد که جوانان ایرانی به ارزش های متفاوتی مقید هستند که اگر به درستی شناخته شوند، بی تردید به جلوگیری از درگیری ها و چالش های متعدد در سازمان ها کمک می کند. این پژوهش به بررسی تفاوت های نسلی در ارزش های فردی در ایران می پردازد؛ بر این اساس، دو مطالعه تجربی انجام شده است. در اولین مطالعه، 71 خانواده ایرانی (شامل 238 فرزند بزرگسال و والدین آن ها) از طریق نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شد و برای بررسی تفاوت های نسلی در ارزش های فردی آن ها، پرسشنامه ارزش های شوارتز به کار رفت. مطالعه دوم بر جمع آوری اطلاعات دقیق تر از طریق مصاحبه ساختاریافته با 125 تن از اعضای همین خانواده ها برای حمایت از یافته های مطالعه اول متمرکز است. مطالعه اول تفاوت های نسلی را در همه ارزش های موردمطالعه به جز خیرخواهی نشان داد؛ به طوری که نسل جوان، قدرت، موفقیت و لذت گرایی را بر هم نوایی و سنت ترجیح می دهند. به طورکلی، نتایج مطالعات اول و دوم با هم مطابقت داشتند.
    کلیدواژگان: نسل، ارزش های فردی شوارتز، خانواده های ایرانی، مدیریت سازمان
  • حسام الدین علی دوستی*، مهدی حریری، محسن صفاریان صفحات 83-109
    به دلیل اهمیت تحولات جمعیتی ایران در دهه های گذشته، هدف از انجام این مطالعه، شناسایی عوامل اجتماعی_اقتصادی مرتبط با تمایل به فرزند آوری است. تحقیق حاضر، توصیفی_تحلیلی از نوع تحلیل ثانویه و روش پیمایش و به لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری این داده ها مربوط به طرح نگرش جوانان در آستانه ازدواج به فرزند آوری در شهر کرمانشاه است که توسط پژوهشکده آمار در سال 1397 انجام شد؛ بر این اساس، 374 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار  SPSS نسخه 22 استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از رگرسیون خطی، آزمون خی دو، آزمون t و تحلیل واریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد، حدود 7/2 درصد از افراد بدون فرزند هستند و 1/33 درصد دارای یک فرزند، تمایل به داشتن فرزندی دیگر ندارند. تفاوت معناداری در تمایل به فرزندآوری در متغیر های حمایت اجتماعی، جنس، سن، ترجیح جنسیتی، وضعیت شغلی وجود دارد، اما بین تمایل به فرزندآوری و فشار اجتماعی، نگرانی از فرزندآوری، پایگاه اجتماعی_اقتصادی، محل سکونت، تحصیلات، وضعیت منزل و مدت زمان استفاده از اینترنت رابطه معنادار نیست .از بین متغیر هایی که بر تمایل به فرزندآوری اثر مستقیم دارند، ترجیح جنسیتی و وضع شغلی بیشترین تاثیر منفی و حمایت اجتماعی تنها متغیری است که بر تمایل به فرزندآوری اثر مثبت دارد. در مجموع، متغیر های تحقیق توانسته اند 56/0 درصد از تغییرات تمایل به فرزند آوری را تبیین کنند. برای ایجاد تمایل به فرزند و فرزندآوری، باید به نقش عواملی چون حمایت اجتماعی و زندگی شغلی و خانوادگی زنان توجه کرد و برای تقویت آن ها برنامه ریزی و سیاست گذاری کرد.
    کلیدواژگان: تمایل، باروری، حمایت اجتماعی. فشار اجتماعی، نگرانی از فرزندآوری
  • حسین قدرتی*، شفیعه قدرتی، هدی رضایی روشن صفحات 111-152
    منابع انسانی از عوامل اساسی در هر سازمان است. این موضوع در آموزش و پرورش اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا این نهاد پرورش دهنده منابع انسانی ماهر برای هر سازمانی است؛ بنابراین آموزش و پرورش به افرادی علاقه مند برای اثربخشی بیشتر در سیستم تعلیم و تربیت نیازمند است. جامعه ای که پیشرفت می خواهد و خواستار توسعه کشور، صنعت و فناوری است و نمی خواهد از جوامع دیگر عقب بماند، چاره ای جز توجه به اقشار شغلی مختلف جامعه به خصوص معلمان ندارد؛ بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، بازسازی درک معنایی زنان معلم از شغل خویش در شهر بابل است. بدین منظور پژوهش با راهبرد کیفی نظریه زمینه ای انجام گرفت. مشارکت کنندگان بالقوه تحقیق، معلمان زن شهر بابل استان مازندران در سال 1400 بودند. در یک فرایند نمونه گیری هدفمند و با رعایت حداکثر تنوع با 20 نفر مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام گرفت که تا اشباع نظری داده ها ادامه یافت. پیاده سازی و کدگذاری نظری متن مصاحبه ها، به استخراج هشت مقوله منجر شد که عبارت اند از: علاقه مندی و اشتیاق زیاد به آموزش، حفظ کرامت انسانی، رضایتمندی، رعایت نکردن حق و حقوق، بازخورد مناسب، مشکلات ساختاری، ارزشمندی، نظام آموزشی بسته و تغییرنیافتنی آموزشی. به رغم تصور رایج، معلمان شغلشان را قابل احترام و با ارزش اجتماعی زیاد می دانستند و در عین حال، از مسایل مالی و کمبود امکانات و تجهیزات ناراضی بودند؛ بر همین اساس، مقوله هسته ای «رضایت از شغلی پرمحتوا و فرسودگی ناشی از ساختار آنومیک» در این زنان معلم بوده است. با توجه به محرز شدن مقوله هسته ای، لازم است مدیران آموزش وپرورش برنامه هایی را برای ارتقا و بهبود انگیزه شغلی و احساس خودکارآمدی اجرا کنند. به طبع، بخش مهمی از این برنامه هایی که لازم است در نهاد آموزش و پرورش اجرا شود، باید بنیادی و معطوف به تغییرات ساختاری باشد.
    کلیدواژگان: احترام اجتماعی، رضایت شغلی، زنان معلم، فرسودگی شغلی، نظریه زمینه ای
  • فاطمه مدیری*، فاطمه کیانی علی آبادی صفحات 153-182
    گسترش بی فرزندی و تک فرزندی در جهان از پیامدهای عمیق و چشمگیر کاهش سریع باروری در قرن بیستم بوده که چالش های متعددی را به همراه داشته است؛ بر این اساس در این مقاله به شیوع بی فرزندی و تک فرزندی و عوامل موثر بر آن در شهر تهران پرداخته شد. جامعه آماری این پیمایش با ابزار پرسشنامه، متاهلان شهر تهران بودند که با استفاده از فرمول کوکران و اثر طرح مطلوب، 1273 مرد و زن متاهل انتخاب شدند که سن زن در خانواده ایشان 15 تا 49 سال بود. شیوه نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای بود و در تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و رگرسیون لجستیک دووجهی استفاده شد. یافته ها نشان داد که در شهر تهران، 4/2 درصد ایده آل بی فرزندی، 1/4 درصد قصد بی فرزندی، 5/16 درصد ایده آل تک فرزندی و 9/24 درصد قصد تک فرزندی را گزارش کردند. قصد و ایده آل بی فرزندی و تک فرزندی متاثر از مجموعه ای از متغیرهای زمینه ای، نگرشی، ساختاری و زوجی بوده است. ایده آل بی فرزندی در سطح معناداری متاثر از نگرش های برابرطلبانه و کاهش احساس امنیت، و قصد بی فرزندی در سطح معناداری متاثر از نگرش های برابرطلبانه، کاهش احساس امنیت و کاهش نشاط زناشویی بوده است. ایده آل تک فرزندی در سطح معناداری در مردان، در افراد با سنین کمتر، درآمد بیشتر، دین داری کمتر، نگرش های جنسیتی برابرطلبانه و احساس امنیت کمتر و قصد تک فرزندی در مردان، در افراد با سنین کمتر، تحصیلات بیشتر، دین داری کمتر، نگرش های جنسیتی برابرطلبانه و احساس امنیت کمتر، بیشتر گزارش شده است. به طورکلی می توان گفت، قصد و ایده آل بی فرزندی شایع نبوده و قصد و ایده آل تک فرزندی به مراتب بیش از آن ها بوده است. قصد بی فرزندی و تک فرزندی بیش از ایده آل بی فرزندی و تک فرزندی بوده است. در تبیین قصد و ایده آل بی فرزندی و تک فرزندی، سهم متغیرهای نگرشی بیش از دیگر عوامل است و با اتخاذ سیاست های مطلوب، شکاف میان ایده آل و قصد بی فرزندی و تک فرزندی کاهش و فرزندآوری افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: قصد فرزندآوری، ایده آل فرزندآوری، بی فرزندی، تک فرزندی، باروری
  • نرجس خاتون اسعدی خلیلی، فرشاد مومنی*، اکبر طالب پور، علی باصری صفحات 183-207
    هدف پژوهش حاضر بازخوانی سیاست های توسعه ای دولت های پنجم و ششم جمهوری اسلامی ایران به ریاست هاشمی رفسنجانی منطبق با الگوی ارتباطی دولت های توسعه گرا است. براساس نظر پیتر اوانز، دو ویژگی اصلی دولت های توسعه گرا، اتکا بر دیوان سالاری وبری و درآمیختگی دولت با جامعه مدنی است. این دو ویژگی، با روش تحلیل محتوای کیفی در عناوین خبری روزنامه اطلاعات طی سال های 1368 تا 1376 (دوره هشت ساله دولت های پنجم و ششم) رصد شده است. نتایج نشان می دهد، طی این سال ها مولفه هایی نظیر توسعه منابع انسانی، اصلاح روش ها و سیستم های اداری، اصلاح ساختار و تشکیلات اداری و قوانین و مقررات گرایی ذیل ویژگی دولتی متکی بر دیوان سالاری وبری، حجم زیادی از مصاحبه ها، سخنرانی ها، گفت وگوهای خبری دولت را به خود اختصاص داد، اما در سوی دیگر در زمینه بررسی درآمیختگی دولت با جامعه مدنی، هیچ سخنی از جامعه مدنی به چشم نمی خورد. جامعه مدنی جای خود را به توده سازمان نیافته مردم داده است. اتکای دولت بر نقش توده مردم، صرفا در توسعه اقتصادی کشور و عمدتا در نظارت بر اصلاحات اداری مدنظر است؛ به این ترتیب، براساس مدل اوانز، این گونه از دولت صرفا از یک ویژگی دولت توسعه برخوردار بوده و به نوعی واجد توسعه گرایی ناقص دولت بوده است.
    کلیدواژگان: دولت توسعه گرا، جامعه مدنی، دیوان سالاری
  • معصومه هردار، سروش فتحی*، نیر پیر اهری صفحات 209-237
    امروزه در بسیاری از نابسامانی های خانوادگی در روابط زوجین، شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل نقش آفرینی می کند؛ چراکه شبکه های اجتماعی مجازی که می تواند نقش موثری در توسعه فرهنگی و روابط انسانی ایفا کند، به دلیل استفاده نادرست کاربران، به تهدیدی جدی برای خانواده ها تبدیل شده است. در این راستا، هدف اصلی پژوهش، تجربه زیسته زوجین در شبکه های مجازی و شکل گیری عشق سیال و پیامدهای آن مطابق با نظریه ها شامل نظریه رابطه، نظریه کنترل، نظریه ارضای نیاز و نظریه بحران ارزش ها بود. پژوهش حاضر از نوع مطالعات کیفی است که به روش گراندد تیوری (زمینه بنیاد) با رویکرد اشتراوس و کوربین (2000) در این زمینه انجام گرفت. روش تحلیل داده ها به صورت کدگذاری چندگانه انجام شد. سیزده تم (طبقه) برحسب 21 نفر از مراجعان به مرکز مشاوره و متخصصین مراکز به صورت نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Atlas.Ti7 انجام شد. در نهایت برای ترسیم الگوی شکل گیری عشق سیال در زوجین در شبکه های اجتماعی، یافته های تحقیق نشان داد که این مقوله موجب تضعیف بنیان خانواده، طلاق عاطفی، رفتارهای فرازناشویی و کاهش سرمایه اجتماعی می شود. همچنین عوامل علی (شامل خودمختار زندگی، خویشتن عاشق، خودکامی از خود، فردیت بخشی و اثبات هویت و نافرمانی غیریتی) و عوامل زمینه ای (شامل مردسالاری در جامعه، نابودی مودت و مشکلات معیشتی و آسیب های اجتماعی و اقتصادی در خانواده)، سبب شکل گیری عشق سیال در شبکه های مجازی می شوند. همچنین نتایج در رابطه با پیامدهای عشق سیال نشان داد که هرچه میزان حضور زوجین در شبکه های مجازی بیشتر باشد، به همان اندازه بر اختلافات زناشویی، خشونت خانگی، طلاق عاطفی، تنوع طلبی عاطفی و جنسی و کاهش اعتماد، افزایش سوءتفاهم ها و رفتارهای فرازناشویی موثر است؛ چراکه همجواری مجازی هویت و اتحاد جنسی برحسب پیامدهای باز کردن فضای خصوصی، رفتارهای فرازناشویی، کاهش سرمایه اجتماعی، طلاق عاطفی و آزادی در ارتباط عشقی تعیین می شود.
    کلیدواژگان: شبکه های مجازی، زوجین، تجربه زیسته زنان، عشق سیال
  • سیروس احمدی*، آرمان حیدری، یزدان پورتیموری صفحات 239-263
    مطالعات رفتار انتخاباتی قومیتی در ایران، معمولا در مکان هایی انجام شده اند که مبتنی بر قومیت های مختلف اند. پژوهش حاضر از چشم اندازی متفاوت در شهر یاسوج که دارای یک قوم غالب است، انجام شده است. در این مطالعه تلاش شده است تا ترجیح طایفه ای در رفتار انتخاباتی مطالعه شده و رابطه آن با هویت طایفه ای و سنت گرایی بررسی شود. این پژوهش از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش همه شهروندانی بودند که در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شرکت کردند. درمجموع، 406 نفربه روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق برای سنجش سنت گرایی و هویت طایفه ای، پرسشنامه های پژوهشگرساخته بود که با استفاده از اعتبار سازه، تعیین اعتبار شده و با استفاده از همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ تعیین پایایی شدند. برای سنجش متغیر وابسته ترجیح طایفه ای، از انطباق پاسخ های پاسخ گویان به سوال درباره طایفه شان و سوال درباره کاندیدای انتخابی شان استفاده شد؛ بر همین مبنا، مشارکت کنندگان در تحقیق، به دو گروه با ترجیح طایفه ای و بدون ترجیح طایفه ای دسته بندی شدند. یافته های توصیفی تحقیق نشان داد، برخلاف انتظار، تنها 6/38 درصد از افراد براساس تعلقات طایفه ای رای می دهند. یافته های استنباطی با استفاده از تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد، متغیرهای سنت گرایی و جنسیت، احتمال ترجیح طایفه ای در رفتار انتخاباتی را افزایش می دهند، اما متغیر تحصیلات دانشگاهی، احتمال ترجیح طایفه ای در رفتار انتخاباتی را کاهش می دهد. به علاوه، یافته های تحقیق نشان داد، متغیرهای هویت طایفه ای، سن، وضع تاهل و وضع شغلی، رابطه معناداری با ترجیح طایفه ای در رفتار انتخاباتی ندارند و قادر به پیش بینی معنادار آن نیستند. با توجه به یافته های تحقیق، برخی ملاحظات باید مدنظر قرار گیرند که در انتها به آن ها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: ترجیح طایفه ای، رفتار انتخاباتی، هویت طایفه ای، سنت گرایی
|
  • Leila Ghorani Damdabaja, Gholamreza Sedigh Ouraee *, Ahmadreza Asgharour Masouleh Pages 1-41
    The progress, development and dynamism of societies depend on the forces affecting them. Children and young adults as the future generations and decision makers will become useful and effective people for society if they go properly through the process of socialization. By their presence and activity in various social and economic fields, they will create stability in society. Thus, a society can have pioneers who have invested in the education of their children. The function of socialization is to adapt people with the dominant culture of the society. The transfer and continuation of values that aren’t in line with the economic development of societies shows that socialization hasn’t been successful. The purpose of this study is to identify the factors influencing the socialization of consumption among the youth of Tehran. Twenty-three participants of 20 to 35 were selected purposefully for the study. According to the coding process, the central category was “continuity of multiplicity of consumption behavior”. The central category showed that the consuming behavior of the society is not a coherent and integrated one and psychological, economic and socio-cultural causes, contextual conditions (economic and cultural characteristics of the family, sanctions and irresponsibility of the producer and the decreasing influence of parents), and intervening conditions such as social role-modeling and family upbringing style have caused the transfer of different cultural values and patterns to individuals, some of which push the society towards development and others do not. Due to the transfer of these values, it can be said that the function of consumption socialization has been disrupted and it has failed to adapt consumers with the dominant culture of the society and push the society towards development.
    Keywords: Socialization, consumption, Grounded theory, the youth, Tehran
  • Afsaneh Yousefpour, Alireza Khorakian * Pages 43-82
    Recent historical changes in Iran have created a generational gap. Younger Iranians appear to be bound by different values, which, if appropriately recognized, will help employees avoid numerous conflicts and challenges and take a good approach to their workplace. It is difficult for people to fulfill their potential while in dispute and conflict. Besides, understanding the values of different generations can lead these organizations to a high degree of job satisfaction, commitment, retention, and creativity. Consequently, human resource management should find a way to nurture human engagements and collaborations by building cohesive multigenerational teams to make the best use of human forces’ abilities of different generations with a wide range of values. This study examines generational differences in human values in Iran to help human resource management takle potential challenges. For this purpose, two empirical studies were conducted. The first one employed 71 Iranian families (238 adult children and parents) to examine generational differences in human values through Schwartz's Portrait Value Questionnaire. The second study focuses on gathering more detailed information by interviewing 125 family members to support the first study’s findings. The first study found generational differences in all values studied except benevolence, with the younger generation favoring power, achievement, and hedonism over conformity and tradition. Generally, the first and second studies’ results matched.
    Keywords: Generation, Human values, Iranian Families, Organizational Management
  • Hossamuddin Ali Dosti *, Mehdi Hariri, Mohsen Safarian Pages 83-109
    Due to the importance of Iran's demographic changes in the past decades, the purpose of this study is to identify the socio-economic factors related to the desire to have children. The current research is a descriptive-analytical research of secondary analysis type and survey method and is applied in terms of purpose. The statistical population of these data is related to the attitude plan of young people on the verge of marriage towards having children, which was conducted by the Institute of Statistics. For this purpose, 374 people have been selected using the multi-stage cluster sampling method. They data was analyzed via SPSS 22 software. Data was then analyzed using Linear Regression, Chi-squared test, One-Way Anova. The results showed that about 2.7 percent of people were childless and 33.1 percent of people with one child did not want to have another child. There is a significant difference in the desire to have children in the variables of social support, sex, age, gender preference, and job status, but there is no significant relationship between the desire to have children and social pressure, worry about having children, socio-economic base, place of residence, education, home status and the duration of internet use. Among the variables that have a direct effect on the desire to have children, gender preference and job status have the greatest negative impact, and social support is the only variable that has a positive effect on the desire to have children. In total, the research variables have been able to explain 0.56 percent of the changes in the desire to have children. In order to create the desire to have children and have children, one should pay attention to the role of factors such as social support and women's professional and family life and plan and make policies to strengthen them.
    Keywords: desire, fertility, social support. Social pressure, worry about having children
  • Hossein Ghodrati *, Shafieh Ghodrati, Hoda Rezaei Roshan Pages 111-152
    Human resources are the main factors of development in every organization. Those are more important in education system, because this institution trains skilled human resources for other organizations. Therefore, education needs interested people to be more effective in the education system. If a society wants to achieve industry and technology development it should pay attention to different occupational groups of the society, especially teachers. Hence the purpose of this study is to reconstruct female teachers’ semantic understanding of their jobs in Babol. Grounded theory was used to conduct the study. The participants in the research were female teachers in Babol (Mazandaran, Iran) in 2021. Through purposive sampling, semi-structured interviews were conducted with 20 people, which continued until the saturation of data. The theoretical implementation and coding of the text of the interviews led to the extraction of eight categories: interest, preservation of human dignity, satisfaction, lack of respect for rights, appropriate feedback, structural problems, values, unchangeable educational system, high social values, low material values. Contrary to popular belief, teachers considered their jobs to be respectable and of high social value, and at the same time dissatisfied with financial issues and lack of facilities and equipment. Accordingly, the core category was “contentious job satisfaction and burnout due to anomic structure”. Due to the emergence of the core category, it is necessary for education managers to implement programs to promote and improve job motivation and a sense of self-efficacy.
    Keywords: Social Respect, Job satisfaction, Women Teachers, job burnout, Underlying Theory
  • Fateme Modiri *, Fateme Kiani Aliabadi Pages 153-182
    Childlessness and one-child style in the world have been deep and significant consequences of rapid fertility decline in the 20th century that has brought several challenges. This study investigated the prevalence of childless and one-child families and the factors affecting them in Tehran city. The statistical population of this survey included the married people of Tehran city, among of which 1273 married men and women were selected through multi-stage cluster sampling. The analysis was done using SPSS software and binary logistic regression. There have been 2.4% childlessness ideal, 16.5% one-child ideal, 4.1% childlessness intention, and 24.9% one-child intention. The childlessness and one-child ideal and intention are affected by a set of contextual, attitudinal, structural, and marital variables. The childlessness ideal is affected significantly by egalitarian attitudes and decreased feeling of security and childlessness intention is significantly affected by egalitarian attitudes, decreased feeling of security and decreased marital happiness. One-child ideal is significantly more reported among men and young people and people of higher income, lower religiosity, egalitarian gender attitudes and a lower feeling of security. One-child intention is reported significantly more among men, young people, people of having higher degrees, lower religiosity, egalitarian gender attitudes, and lower feeling of security. Generally, it can be said that childlessness intention and ideal are not common and one-child intention and ideal were more common. Childlessness and one-child intention are more than childlessness and one-child ideal. The attitudinal variables have been more effective than other factors. Taking proper policies will reduce the gap between the intention and the ideal of childbearing and will increase fertility.
    Keywords: childbearing intention, childbearing ideal, childlessness, one-child, fertility
  • Narjes Khatoun Asdi Khalili, Farshad Momeni *, Akbar Talebpour, Ali Baseri Pages 183-207
    This study tried to reread the development policies of Hashemi Rafsanjani’s governments, considering Peter Evans’s communication model of developmental governments. Two main features of developmental governments are reliance on Weberian bureaucracy and the integration of government with civil society. Using quantitative and qualitative content analysis of news headlines of Etela’at Newspaper, as one of the main newspapers of the government from 1989 to 1997 (the eight-year period of the fifth and sixth governments), these features were analyzed. The results showed that over the years, considering the features of a government based on Weberian bureaucracy, a huge portion of interviews, speeches, and news talks of the government are about such issues as human resources development, reforming administrative methods and systems, reforming administrative structures and organizations, and laws and regulations. On the other hand, regarding the integration of the government with the civil society, one cannot find anything about the civil society. The civil society has been replaced with the unorganized groups of people. One cannot find any sign of civil society in this government. The government has relied on people only for the economic development of Iran and for monitoring the administrative reforms. That is, the government has turned to people only to get support and financial aid in order to achieve its economic purposes. According to Evans', this kind of government possesses only one feature of the developmental governments, and has showed somehow incomplete development. Relying only on Weberian bureaucracy and ignoring civil society from 1989 to 1997 make us to see Hashemi’s government a non-developmental government.
    Keywords: Developmental Government, Civil society, Bureaucracy
  • Masoumeh Hardar, Soroush Fathi *, Nayer Pir Ahari Pages 209-237
    Nowadays, virtual social networks play important roles in couples’ relationships. Since virtual social networks can play an effective role in cultural development and human relations, they have become a serious threat to families due to improper. This qualitative research was conducted using the grounded theory method (Strauss and Corbin’s (2000) approach). Thirteen themes were selected based on 21 clients of the counseling center and specialists of the centers as a targeted and theoretical sampling. Data analysis was done using Atlas.Ti7 software. The results on the consequences of fluid love showed that the more the presence of couples in virtual networks, the more it affects marital disputes, domestic violence, emotional divorce, emotional and sexual diversity and decreased trust, increased misunderstandings and extramarital behaviors. Therefore, based on the model of the formation of fluid love in social networks, it was determined that these categories cause weakening of the family foundation, emotional divorce, extramarital affairs, and reduction of social capital. Moreover, the affecting causal factors are autonomous life, self-love, self-destruction, individualization and proof of identity and disobedience of otherness, and background factors are patriarchy, destruction of morality, livelihood problems, and socio-economic damage to the family. The formation of love is fluid in virtual networks.
    Keywords: Virtual networks, Couples, Women’s Lived Experience, Fluid Love
  • Siroos Ahmadi *, Arman Heidari, Yazdan Pourteymouri Pages 239-263
    The ethnic electoral behavior researches in Iran have been mainly carried out in places with different ethnicities. Taking a different perspective, this research was conducted in Yasouj which includes a dominant ethnicity and tried to investigate the tribal preference in election behavior and its relationship with tribal identity and traditionalism. The statistical population of the study includes all the citizens who took part in the 11th parliament elections, among of which 406 people were selected using a multi-stage random sampling method. The research instrument for measuring the variables of traditionalism and tribal identity are two researcher-made questionnaires, which their validity and reliability were determined using the construct validity, and the Cronbach's alpha coefficient, respectively. In order to assess the tribal preference of the respondents, the adaptation of the answers of the participants to their chosen tribe and candidate was used. So, they were divided into two groups with tribal preference and without tribal preference regarding the parliament election. The descriptive findings of the research showed that, 38.6% of participant voted based on the tribal affiliations. On the other hand, the analytical findings using logistic regression analysis revealed that traditionalism and gender increase the probability of tribal preference in electoral behavior, but academic education decreases the tribal preferences regarding the voting behavior. Moreover, the variables of tribal identity, age, marital status, and employment status do not show any statistically significant relationship with the tribal preference in the electoral behavior.
    Keywords: Tribal preference, electoral behavior, Tribal identity, traditionalism